Telefonische Spoofing

1245
3 min lezen

Telefonische Spoofing

Een vorm van fraude waar u voor op moet passen is telefonische spoofing. Dit klinkt ingewikkeld en dit is het ook. Bij deze vorm van fraude is het voor het slachtoffer namelijk enorm moeilijk om te bepalen of een telefoontje legitiem is of niet. Het hoeft zich ook niet te limiteren tot een telefoongesprek, het kan ook een SMS zijn. WhatsApp en andere chatdiensten zijn echter niet kwetsbaar voor spoofing, zij controleren immers de telefoonnummers zelf.

De simpele uitleg van telefonische spoofing is dat aanvallers zelf kunnen bepalen welk telefoonnummer er bij u op het scherm verschijnt. Dit is mogelijk door een gebrek in het protocol dat bedacht is om telefoongesprekken te voeren en betekent dus niet dat u gehackt bent en het betekent ook niet dat de aanvaller toegang heeft tot het echte telefoonnummer waarmee gebeld wordt. Met andere woorden, de aanvaller kan het doen lijken alsof de helpdesk van uw bank belt en u snapt dat dit gemakkelijk een vertrouwen kan opwekken bij het slachtoffer die zo in de val gelokt wordt.

Als u eenmaal opneemt kan de aanvaller een breed scala van gesprekken proberen te voeren maar het komt altijd op hetzelfde neer: ze willen meer gegevens over u, maken u daarna bang en proberen u op die manier een bepaalde actie te laten uitvoeren. Als voorbeeld, de aanvaller geeft aan dat er een vreemde betaling is gedaan vanuit uw rekening. Ze willen "ter verificatie" uw bankrekeningnummer weten en vragen u daarna om al uw geld over te boeken naar een andere rekening. Uw huidige rekening zou namelijk niet meer veilig zijn, en de bank heeft speciaal voor u een nieuwe rekening geopened met extra beveiliging. Dit is natuurlijk de grootste onzin.

Het voorkomen van spoofing is enorm lastig, het is voor u op het eerste oog namelijk niet te zien of het gaat over spoofing of over een legitiem telefoonnummer. Hieronder enkele tips:

  • Wordt u gebeld en kent u het nummer niet en verwacht u ook geen telefoontjes van onbekende nummers, neem dan niet op of druk het telefoontje weg;
  • Neemt u toch op maar krijgt u het idee dat er iets niet in de haak is, hang dan op. Als u niet helemaal zeker bent of het een legitiem telefoontje is of niet, zoek dan zelf het telefoonnummer van de klantenservice op van de partij die u belde op hun website, facturen of brieven waar van toepassing en bel ze op om te vragen of het onderwerp waarover het telefoontje ging inderdaad bij u van toepassing is.
  • Heeft u opgenomen en hebben ze u overgehaald om bepaalde acties te laten uitvoeren, bijvoorbeeld via de bank, belt u dan direct met uw bank. Zij zullen bepalen of er iets geblokkeerd moet worden en wat de vervolgstappen zijn. Ze zullen u hoogstwaarschijnlijk ook vragen om aangifte te doen. Er is geen enkele schaamte als u in de val bent gelokt, u kan immers niet altijd op scherp staan. Laat dit echter geen invloed hebben op de vervolgstappen die u neemt; doe dit adequaat.

Deel Post

Share on Facebook Tweet Post to Tumblr Pin it Add to Pocket Submit to Reddit Share on LinkedIn Publish on WordPress Save to Pinboard Share using WhatsApp Share using Telegram Send email
Jeroen's avatar

Jeroen

Jeroen is de kenner op het gebied van telefonische fraude. Met zijn jarenlange ervaring probeert hij nu via Telefoonnummer informatie mensen te helpen om te voorkomen opgelicht te worden.