Van wie is een telefoonnummer?

2679
3 min lezen

Om te weten wie er belt en te kijken of van wie een telefoonnummer is, is het goed om eerst kort stil te staan bij hoe telefoneren eigenlijk werkt. 

Wat is een telefoonnummer? 

Om te weten van wie een telefoonnummer is, is het goed om te weten wat het doel is. Een telefoonnummer is het unieke nummer dat toegekend wordt om een aansluiting op het publieke telefoonnetwerk te identificeren. Vroeger werd dit netwerk ook wel 'de centrale' genoemd. In de begindagen van de telefonie werd je dan handmatig doorgeschakeld naar het andere nummer door een persoon. Dit is inmiddels al lang verleden tijd en alles wordt automatisch aan elkaar doorverbonden. Ook de manier waarmee de communicatie tot stand wordt gebracht is sterk veranderd. Vroeger ging dit zelfs nog via een telefoonkabel. Tegenwoordig kun je zoals je weet ook bellen via een internetverbinden, zogenaamd 'voice over IP' of zelfs met beeld er bij.  

Verder is een telefoonnummer niet meer dan dat. Een serie afspraken zoals het netnummer, voor Nederland +31 of locaal bijvoorbeeld 030, 013, 0416 is hieraan gekoppeld. Anders dan dat is het telefoonnummer gewoon een willekeurig getal. 

Waarom moet een telefoonnummer op naam staan?

Toch merk je er nog wel wat van. Zo rekenen de meeste providers 'aansluitkosten'. Hierin zitten de handelingen opgenomen om je aan te sluiten op het netwerk. Je sim-kaart wordt gekoppeld aan een abbonnement en aan een nummer. Zodoende is dat nummer dan van jou (althans in bruikleen). Eerder had je nog pre-paid nummers waarvan je niet kan achterhalen van wie ze zijn omdat ze niet gekoppeld worden door de provider aan een persoon. Dit is echter verleden tijd omdat dit veelal werd gebruikt door criminelen. Je hebt vast wel eens een Amerikaanse serie gezien waar ze het hadden over de 'burner phone'. Een telefoon met een anonieme pre-paid kaart die je kan 'burnen' of in andere woorden een telefoon waar je verder geen waarde aan hecht behalve het simpele korte doen. 

Hoe weet je dan van wie een nummer is? 

De uitspraak 'een beller is sneller' kan de uitkomst bieden. Echter je kunt natuurlijk niet iedereen bellen, of het kan zelfs gevaarlijk zijn. Lees hierover meer in onze andere blogs Telefoonnummer Informatie Blog. Wat je wel kunt doen is gebruik maken van telefoonnummerinformatie.nl waar je kunt zoeken op nummer. Je vind niet altijd direct de naam die hoort bij het nummer maar je kunt wel snel zien of dat dit bekent is en wat andere mensen zeggen over het nummer. Bedrijven proberen wij zo veel mogelijk in onze database op te nemen. Helaas kunnen we niet alle nummers direct achterhalen. Daar hebben we jullie hulp bij nodig! 

Er zijn natuurlijk ook nog andere trucs die je kunt gebruiken mocht het nummer niet op www.telefoonnummerinformatie.nl staan. Hierover zullen we binnenkort een nieuwe blog uitbrengen!

Deel Post

Share on Facebook Tweet Post to Tumblr Pin it Add to Pocket Submit to Reddit Share on LinkedIn Publish on WordPress Save to Pinboard Share using WhatsApp Share using Telegram Send email
Jeroen's avatar

Jeroen

Jeroen is de kenner op het gebied van telefonische fraude. Met zijn jarenlange ervaring probeert hij nu via Telefoonnummer informatie mensen te helpen om te voorkomen opgelicht te worden.