Wat is Wangirifraude

333
2 min lezen

Wangirifraude

Een vorm van telefonische oplichting waar bijna iedere telefoonhouder wel eens mee te maken heeft gehad is wangirifraude, ook wel "wangiri". Wangiri is Japans voor "een keer overgaan". Deze vorm van fraude bestaat al langere tijd en komt af en toe voor.

Deze manier van fraude werkt bijzonder simpel en als telefoongebruiker is het makkelijk hier in te trappen, want men hoeft niet veel stappen te ondernemen en geen vreemde instructies te volgen. Er wordt vanuit een onbekend maar vaak wel buitenlands nummer gebeld naar jouw telefoonnummer, maar na 1x overgaan wordt opgehangen. De reden hiertoe is dat de aanvallers hopen dat je dit nummer terugbelt. Bel je terug proberen ze je zo lang mogelijk aan de lijn te laten blijven. Dit kan op verschillende manieren, je krijgt bijvoorbeeld een neppe kiestoon te horen waardoor je denkt dat je nog niet verbonden bent. In realiteit stromen de euros al binnen, het nummer kost namelijk per minuut veel geld.

Deze aanval werkt vooral bij groot (zakelijke) gebruikers, zij krijgen namelijk veel onbekende telefoontjes en bellen dan ook vaak zonder argwaan de gemiste oproepen terug.

Helaas is het niet makkelijk om wangiri te voorkomen omdat de aanvallers vaak veel verschillende nummers gebruiken. Help ons en jezelf door elk verdacht nummer dat jou belt op te geven op telefoonnummerinformatie.nl!

Deel Post

Share on Facebook Tweet Post to Tumblr Pin it Add to Pocket Submit to Reddit Share on LinkedIn Publish on WordPress Save to Pinboard Share using WhatsApp Share using Telegram Send email
Jeroen's avatar

Jeroen

Jeroen is de kenner op het gebied van telefonische fraude. Met zijn jarenlange ervaring probeert hij nu via Telefoonnummer informatie mensen te helpen om te voorkomen opgelicht te worden.