WhatsApp Fraude

408
4 min lezen

WhatsAppfraude

Een populaire methode onder fraudeurs is WhatsApp fraude. WhatsApp is een van de meest gebruikte apps voor communicatie via de telefoon.

Je ontvangt een appje van een "bekende" met een onbekend en zogenaamd nieuw nummer, de profielfoto klopt. Wat doe je dan? Ga je er op in of krijg je meteen argwaan. Helaas zijn er nog genoeg mensen die helaas voor optie 1 gaan en mee gaan het verhaal van de crimineel. Veel mensen zijn vaak goed van vertrouwen en willen degene om wie ze geven uit de brand helpen. Criminelen weten hier met slinks methode handig gebruik van te maken. Gelukkig is het vaak makkelijk te herkennen of te voorkomen dat je slachtoffer hier van wordt.

Hoe herken je WhatsApp fraude?

Ondanks dat criminelen vaak hele creatieve mensen zijn of gewoon veel tijd hebben om over iets na te denken is WhatsApp fraude vaak wel makkelijk te herkennen.

  • Je wordt gevraagd om geld voor te schieten of over te maken.
  • Het gaat vaak om hoge bedragen. Criminelen willen vaak in 1x veel geld buit maken dus zijn de verzoeken vaak groter dan een normaal verzoek van iemand die even krap bij kas zit.
  • Er is vaak haast bij geboden. Dit maakt het ook moeilijker voor mensen om er bij stil te staan of dat het allemaal wel klopt.
  • Bellen of op een andere manier communiceren, lukt niet, want de telefoon werkt zogenaamd niet goed of ze gebruiken momenteel een oude omdat hun nieuwe stuk is.

Hoe proberen fraudeurs vertrouwen te winnen?

Via social media platformen gaan criminelen op zoek naar hun slachtoffers. Vaak kijken ze met wie je een connectie hebt en proberen ze dan het profiel van diegene de kopiëren. Wanneer ze dan met een nieuw nummer die foto, of ingewonnen informatie een bericht sturen lijkt het alsof het echt de persoon is die jij kent.

Soms gaan ze zelfs een stap verder en proberen ze toegang te krijgen tot de daadwerkelijke WhatsApp account. Zo sturen ze ‘per ongeluk’ een bericht voor de verificatiecode. Wanneer je hier op reageert maken ze gebruik van de ‘verhuis mogelijkheid’ om WhatsApp op een andere telefoon te installeren.

Wat kun je doen om WhatsApp fraude tegen te gaan>

  • Controleer of het klopt dat het nummer niet meer werkt. Neem contact op via het oude nummer van degene die je denkt dat het is.
  • Bel of beeldbel met degene die het verzoek heeft. Mocht dit niet lukken om allerlei vage redenen dan weet je al vaak genoeg.
    • Ondanks dat de camera stuk is, de verbinding slecht is of het net niet uit komt. Het is nooit helemaal onmogelijk om gewoon de telefoon op te nemen en een kort gesprek te voeren.
    • Als bellen toch lukt, dan hoor je vaak een geluidsfragment dat van het internet is gehaald en daarna stopt het gesprek al snel. Raar toch als iemand wel 1000 euro van je wil lenen maar niet 1 minuut aan de lijn kan blijven hangen.
  • Maak nooit zo maar geld over en mocht het een valide verzoek zijn van je zoon of iemand die je kent, controleer dan bij het overmaken van het geld of het rekeningnummer klopt met de naam van degene.
  • Mocht iemand een rekening van een webshop of iets dergelijks moeten betalen. Laat het ze dan gewoon terugsturen naar de winkel. Je kunt geld wat je niet hebt namelijk helemaal niet uitgeven. Een wijze les voor je omgeving wanneer ze niet in de schulden willen raken.
  • Blokkeer of rapporteer het nummer aan Whatsapp. Dit doe je door in de chat op het telefoonnummer te klikken. Helemaal onderaan krijg je dan de opties om het nummer te blokkeren en te rapporteren aan WhatsApp.
  • Maak een melding op telefoonnummerinformatie.nl zo dat ook andere mensen op de hoogte zijn van het nummer wat de fraudeur gebruikt.
  • Mocht je al de fout in zijn gegaan neem dan contact op met je bank via de nummers op de website of in de app

Deel Post

Share on Facebook Tweet Post to Tumblr Pin it Add to Pocket Submit to Reddit Share on LinkedIn Publish on WordPress Save to Pinboard Share using WhatsApp Share using Telegram Send email
Jeroen's avatar

Jeroen

Jeroen is de kenner op het gebied van telefonische fraude. Met zijn jarenlange ervaring probeert hij nu via Telefoonnummer informatie mensen te helpen om te voorkomen opgelicht te worden.