Fraude met de feestdagen
Fraude met de feestdagen
Je ziet het vast al in je straat. De pakketbezorgers rijden af en aan. We kopen rondom de feestdagen massaal meer bij webshops. Zeker in de coronajaren is hiervan een explosieve stijging te merken. Het aantal online aankopen stijgt door onder andere Black Friday, Cyber Monday en last minute Sinterklaas of kerstaankopen. Niet gek ook, want veel webwinkels stunten met prijzen. Cybercriminelen spelen handig in op dit gedrag. Ze versturen dan ook extra vaak valse e-mails met aanbiedingen die je echt niet mag missen. Wanneer je er op reageert dan kan het zo maar zijn dat je per ongeluk je persoons- of betaalgegevens te prijs geeft.
De tijd dat je phishing email of een sms die heel gemakkelijk te herkennen zijn is wel voorbij. Inmiddels zien de meeste emails er zeer echt uit. Je leest hieronder hoe ze te werk gaan.
Nepwebwinkels
Sommige gaan zelfs nog een stapje verder en openen hun 'eigen webwinkel'. Bij de webwinkel worden de bestelde pakketjes enkel helaas nooit bezorgt. Nepwebwinkels speciaal voor de feestdagen zijn moeilijker te herkennen dan de 'gewone' nepshops, zegt de Consumentenbond. Ze ogen professioneel en zijn compleet opgetuigd met een webwinkelkeurmerk, Kamer van Koophandelnummer, adres en telefoonummer en Ideal-betaalmogelijkheid. De bestelling wordt betaald, maar nooit geleverd. Bekijk ook de tips van de consumentenbond over het herkennen van een nepwebwinkel Consumentenbond nepwebwinkels
Mocht je iets via marktplaats kopen, lees dan ook onze blog over marktplaatsfraude Blog Marktplaats oplichting
Te mooi om waar te zijn
Ze proberen in te spelen op je emoties. Veelal voel je het zelf ook wel aan 'dit kan nooit waar zijn, die prijs!'. Helaas blijken dit de valstrikken te zijn die eigenaars van een neppe winkel speciaal hebben opgezet voor koopjesjagers. Geen zorgen, je herkent ze zo:
- Het product is spotgoedkoop. Elders vind je het niet zo goedkoop. - Het product is nergens meer te verkrijgen. Maar als je, je inschrijft voor een speciale wachtlijst en je gegevens achterlaat, dan nog wel.
- De aanbieding is eigenlijk “te mooi om waar te zijn”.
- De aanbieding is maar een zeer korte periode geldig. De meeste winkels hebben een termijn die ze al van te voren aangeven in de algemene voorwaarde van de overkoepelende actie in de 'kleine lettertjes', mocht je dit uberhaupt niet vinden dan kan dit een teken zijn voor een neppe verkoper.
Wat kun je doen om dit te checken?
- Bekijk vergelijkingssites zoals:
- Pricewatch - Vergelijk elektronicaprijzen (tweakers.net)
- Kieskeurig.nl | Wat je ook kiest: Blijf Kieskeurig
- BESLIST.nl | Het grootste online winkelcentrum
- Kijk terug in de historie van het internet door middel van de Wayback Machine (archive.org)
- Houd een lijstje bij van wat je wil kopen en bekijk dan hoeveel de prijs zakt tijdens de aanbiedingsdagen. Mocht het extreem veel zakken dan moet je gaan twijfelen. Meer dan 25% korting zal niet snel gegeven worden.
- Controleer het bedrijf. Ga eens naar de algemene voorwaarde, contactpagina of de privacy policy. Daarin is vaak te lezen wie er achter het bedrijf zit. Dit kun je vervolg weer controleren in de Kamer van Koophandel.
- Controleer wanneer ze een telefoonnummer, adres of email gebruiken dit op www.telefoonnummerinformatie.nl, hier zie je indien deze aanwezig zijn de beoordelingen van andere gebruikers of een trustpilot beoordeling.